28 Μαρτίου 2022

Γιατί κάποιοι φεύγουν νέοι απ’ αυτή την ζωή

 


Μια γυναίκα που είχε χάσει το παιδί της επισκέφτηκε τον Πατέρα Γαβριήλ: – Γιατί κάποιοι φεύγουν νέοι απ’ αυτή την ζωή; τον ρώτησε.

Εγώ, για την αγάπη Σου, άντεξα πολλά: προσβολές, φτώχιες, δυσκολίες. Σ’ αυτό το μέρος κανείς δεν είναι πιστός εκτός από μένα. Όμως εσύ πήρες το παιδί μου. Γιατί;».

Εκείνη τη νύχτα λοιπόν είδε ένα όνειρο: Οι Άγγελοι την πήγαν στον Κύριο και Του μετέφεραν τα παράπονα της. Τότε ακούστηκε η φωνή του Κυρίου:

«Ρωτήστε τη γυναίκα τι θέλει».

«Φέρε το παιδί μου πίσω», απάντησε η γυναίκα.

«Θέλεις να δεις το παιδί σου;», ρώτησε ο Κύριος.

«Μητέρα είμαι, και βέβαια το θέλω», είπε κλαίγοντας εκείνη.

«Να της δείξετε το παιδί της», έδωσε εντολή ο Κύριος.

Έφεραν το παιδί και η μητέρα χάρηκε.

«Τώρα τι μου ζητάς;», ρώτησε ο Κύριος.

«Γιατί τον πήρες;», Του παραπονέθηκε η γυναίκα.

Τότε ο Κύριος έδωσε εντολή στους Αγγέλους:

«Να της δείξετε τι θα έκανε ο γιος της αν δεν τον έπαιρνα Εγώ».

Και ξαφνικά, σαν σε ταινία, η γυναίκα είδε τις φοβερές αμαρτίες που θα διέπραττε ο γιος της και μετά τις φωτιές της Κόλασης!

«Να τον ξαναγυρίσετε στον Παράδεισο!», άρχισε να κλαίει και να παρακαλεί τον Κύριο η μητέρα.

Ο Κύριος έδωσε εντολή και ξαναγύρισαν πάλι το παιδί στον Παράδεισο. Και της είπε τότε ο Κύριος:

«Για την καλοσύνη σου και για την αγάπη σου πήρα τον γιο σου κοντά Μου. Μη νομίζεις πως δεν ξέρω πότε και ποιον πρέπει να πάρω».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (1929-1995) Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ






22 Μαρτίου 2022

Οι ψυχές ζουν και μας βλέπουν



 Στο νεκροταφείο του χωριού κάποτε συνάντησα έναν φίλο. Είχα μια συζήτηση για τις ψυχές και πόσο σημαντικό είναι το μνημόσυνο για αυτές και προπάντων η ελεημοσύνη. Του είπα μάλιστα μια ιστοριούλα που θυμόμουν από παλιά.

Ίσως απαλύνει τον πόνο και βοηθήσει αυτούς που μένουν πίσω να κάνουν το σωστό για τις ψυχές .
Σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί ζούσε προ ετών ένας ιερέας ευλαβέστατος. Η ψυχούλα του ήταν γεμάτη στοργή για το ποίμνιό του και ειδικά για τους πονεμένους. Έφτασε όμως η μέρα που

21 Μαρτίου 2022

Ο Ευαγγελισμός του Θεοτόκου και η θεολογική σημασία της εικόνας


 Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου  αποτελεί την αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών,  είναι όπως λέει το απολυτίκιο της εορτής ''Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις'', δηλαδή  η αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους  και η φανέρωση του μυστηρίου που είναι η ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού, ο Θεός  γίνεται άνθρωπος και  εισέρχεται στην παγκόσμια ιστορία. Το γεγονός του Ευαγγελισμού εξιστορεί παρακάτω

19 Μαρτίου 2022

Ο Θεός φροντίζει για κάθε άνθρωπο

 


Να κάνεις το καθετί σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Και όταν λέω το καθετί, εννοώ ό,τι παρουσιάζεται καθημερινά στη ζωή σου. Τίποτα άλλο.

Ο Θεός φροντίζει για κάθε άνθρωπο . Εκείνος είναι που προκαλεί ή παραχωρεί ό,τι  μας συμβαίνει. Η πανάγαθη πρόνοιά Του αγκαλιάζει όχι μόνο τη γενική πορεία της ζωής μας, μα κάθε στιγμή της και κάθε περίστασή της.

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

Ακολουθήστε μας στο Instagram

18 Μαρτίου 2022

Η αγάπη μας προς τον Χριστό


Την μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αγωνιστούμε και να συμμετέχουμε εντονότερα στο σωτήριο Πάθος του Κυρίου μας, με μετάνοια και με μετάνοιες, με εκοπεί των παθών, και με την ελάττωση των τροφών, από αγάπη προς τον Χριστό. 

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

14 Μαρτίου 2022

Περί Ταπεινοφροσύνης, Αγίου Δωροθέου

 Ούτε η ελεημοσύνη, ούτε η πίστη, ούτε η εγκράτεια, ούτε καμία άλλη από τις αρετές είναι δυνατόν να κατορθωθούν χωρίς την ταπεινοφροσύνη. Γι’ αυτό, πάνω απ’ όλα έχουμε ανάγκη από την ταπεινοφροσύνη και να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε λόγο που ακούμε, να λέμε «Συγχώρεσέ με». Γιατί με την ταπεινοφροσύνη καταστρέφονται όλες οι παγίδες του εχθρού και αντιπάλου. Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της ταπεινοφροσύνης. Βλέπετε ποια αποτελεσματικότητα έχει το να λες «Συγχώρεσέ με»! Γιατί ο διάβολος, δεν ονομάζεται μόνο εχθρός, αλλά ονομάζεται και αντίπαλος.

Εχθρός ονομάζεται γιατί μισεί τον άνθρωπο, μισεί το καλό, θέλει το κακό μας, και αντίπαλος ονομάζεται γιατί προσπαθεί να εμποδίσει καθετί καλό. 


 Ακολουθήστε μας στο Instagram

10 Μαρτίου 2022

Η ερμηνεία του Ακάθιστου Ύμνου


Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος (κοντάκιο) της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος.

Η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κ.λπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Ας δούμε,ποια είναι η ερμηνεία του:

ΚΟΝΤΑΚΙΟ (προοίμιο)
Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε, αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

Ερμηνεία

Σ’ Εσένα Θεοτόκε, την Υπέρμαχο Στρατηγό, μ’ ευγνωμοσύνη η Πόλη σου αποδίδει τη νίκη. Και σου αναπέμπει θερμές ευχαριστίες, επειδή (με τη δική σου επέμβαση) λυτρωθήκαμε απ’ τις συμφορές. Εσύ όμως, που η δύναμή σου είναι ακατανίκητη, ελευθέρωσε κι εμένα (την Πόλη σου) από κάθε είδους κινδύνους, για να σου αναφωνώ: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.



Ακολουθήστε μας στο Instagram
 
 

8 Μαρτίου 2022

Eυχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου



Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

Ανάμεσα σ’ όλες τις προσευχές και τους ύμνους τις Μεγάλης Τεσσαρακοστής μπορεί να ονομαστεί η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Παράδοση την αποδίδει σε έναν από τους μεγάλους δασκάλους της πνευματικής ζωής, τον Άγιο Εφραίμ το Σύρο. Να το κείμενο της προσευχής:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...