22 Νοεμβρίου 2018

Ο πρώτος εορτασμός του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη

Πρώτη φορά από την αγιοκάταξή του, θα εορτάσει  φέτος στις  22 Νοεμβρίου η Αγία μας εκκλησία, τη μνήμη του Αγίου Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη.




Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, όπου θα γίνει η επίσημη συναρίθμηση μεταξύ των αγίων της Εκκλησίας, του οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, του νέου ασκητή, του επονομαζομένου και «με συγχωρείτε».                       Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με την τιμητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και θα προσκομίσει την Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου.
  Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα προσκυνήσει στον τάφο του αγίου Ιακώβου και
στη συνέχεια θα χοροστατήσει στον εσπερινό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διαβαστεί η επίσημη Πατριαρχική Συνοδική Πράξη της αγιοκατάταξής του οσίου Ιακώβου, ενώ αύριο θα προεξάρχει στην πατριαρχική θεία λειτουργία.



Σχετική εικόνα                                                             «Αστήρ νεοφανής»
Ο όσιος Ιάκωβος είναι γνωστός σε όσους αποτελούν το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνο, αφού έζησε θεάρεστα επί σαράντα ολόκληρα χρόνια και με τον φιλόθεο και φιλάνθρωπο εκκλησιαστικό του βίο αναδείχθηκε «αστήρ νεοφανής», λάμποντας στο πνευματικό στερέωμα.
Την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2017 το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μνήμη του θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.
Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσι της Μάκρης, περιοχή απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Σε ηλικία 32 ετών έγινε δόκιμος μοναχός και το 1952 χειροτονήθηκε ιερέας. Διακόνισε ως μοναχός στη Μονή του Οσίου Δαυίδ. Εγινε ο ανακαινιστής του μοναστηρίου, αναγεννώντας το από την παρακμή του. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο Γέροντας Ιάκωβος έγινε ηγούμενος της μονής.




Αποτέλεσμα εικόνας για ιακωβος τσαλικης

Πολλοί πιστοί διέκριναν σημάδια αγιότητας εν ζωή στον Γέροντα Ιάκωβο. Ηταν φιλακόλουθος και κατά τη διάρκεια των ακολουθιών του συνέβαιναν πολλά πνευματικά γεγονότα, τα οποία μετά ο ίδιος ο Γέροντας Ιάκωβος διηγούνταν στα πνευματικά του παιδιά και στους ιερείς. Ηταν ασκητικός, λιτοδίαιτος και ταπεινός. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη και το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε, λίγες ώρες αργότερα, ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης πήρε τον δρόμο για τη μακαρία ζωή.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν «άγιος, άγιος». Ολα αυτά τα χρόνια η φήμη του Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη δημιούργησε στον κλήρο και στους πιστούς την πεποίθηση της αγιότητας και έτσι ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος πρότεινε την αγιοκατάταξή του και η Ιερά Σύνοδος έστειλε τον φάκελο στο φανάρι.

Στο μοναστήρι διατηρείται μέχρι σήμερα αναλλοίωτο το κελί του όπως ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης εκοιμήθη. Ο χώρος είναι πλέον τόπος προσκυνήματος.
Σχετική εικόνα

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ - Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...